formsprutning

Formsprutning -När Precision och Innovation Sammanflätas

Formsprutning är en central process inom modern tillverkningsindustri och teknisk produktion och vi har specialiserat sig på detta område med en imponerande inriktning på tekniskt formgods. Med ett fokus på att arbeta med de mest krävande materialen, upprätthålla de trångaste toleranserna och leverera hög kvalitet har vi etablerat oss som en föregångare inom branschen

Teknisk expertis inom formsprutning

Vår passion för kvalitet genomsyrar varje steg i vår formsprutningsprocess. Vi är specialiserade på att skapa komplexa komponenter med höga tekniska krav och är förtrogna med de tuffaste materialen som används i olika industrier. Oavsett om det handlar om metaller, plaster eller andra specialmaterial, är vår målsättning alltid densamma: att leverera hög prestanda och kvalitet. 

KUNNIGA INOM FORMSPRUTNING 

Vår produktionsprocess bygger på 14st formsprutor av varierande storlekar. Dessa maskiner är av senaste modeller och utrustade med avancerade robotar, vilket möjliggör effektivitet i produktion. Vi har dedikerat oss åt att leverera det bästa inom formsprutning och vårt sortiment av maskiner är vårt redskap för att göra det möjligt. 

Detaljer i fokus 

I vår värld är det de små detaljerna som gör den största skillnaden. Vi har internt kapacitet att producera med en vikt från mindre än ett gram till 700 gram. I samarbete med externt företag kan vi producera detaljer ända upp till 1,4 kg. Detta spann gör oss mångsidiga och möjliga att anpassa oss till olika projekt, oavsett storlek eller komplexitet. 

DIN PARTNER FÖR TEKNISKT FORMGODS 

Vi tillverkar formsprutade detaljer till olika branscher, t.ex inom fordon, flyg, hälso- och sjukvård, detaljhandel, partihandel, VVS, och el för att nämna några. 

Vi tror på att omvandla visioner till verklighet och stödjer våra kunder genom varje steg av produktutvecklingen. Så, oavsett om du söker de mest krävande materialen, minsta toleranser eller exakt formgods med hög kvalitet, har du hittat rätt. Vår mångåriga kompetens för tekniskt formgods gör oss till en pålitlig partner för dina projekt. Kontakta oss idag och låt oss tillsammans skapa framtidens innovationer. 

Vad är formsprutning? 

Formsprutning är en vanlig tillverkningsprocess som används för att producera en mängd olika plastprodukter. Processen innebär att ett termoplastiskt eller termosättbart material smälts och injiceras i ett formverktyg. När materialet har kylts och stelnat tas det ut ur formen som en färdig produkt. 

Här är en översikt över hur formsprutning fungerar  

Materialtillförsel: Processen börjar med att råmaterialet, vanligtvis i form av små pellets även kallat plastgranulat, placeras i en tratt. Materialet transporteras sedan till en uppvärmd cylinder. 

Smältning: Inuti cylindern smälts materialet av uppvärmningselement. Trycket byggs upp i cylindern för att smälta materialet och göra det flytande. 

Injektion: När materialet är fullständigt smält, pressas det med hjälp av en skruv eller en plunger in i en formsprutningsform. Formen består av två halvor, en fast del och en rörlig del. 

Formning och kylning: Materialet fyller formen och antar dess form. Formen kyls sedan för att stelna materialet och göra det hållbart. Kylningen kan ske med hjälp av kylkanaler i formen eller genom att sänka formen i ett kylvattenbad. 

Öppning av formen: När produkten har stelnat tillräckligt, öppnas formen, och den färdiga produkten tas ut. Om formen är komplex kan den innehålla flera delar som rör sig eller roterar för att underlätta borttagning av produkten. 

Formsprutning är en mycket effektiv tillverkningsprocess som används för att producera allt från små detaljer och leksaker till stora bilkomponenter och medicinska enheter. Den har fördelen att den kan användas för att skapa stora volymer av produkter med hög precision och konsistens. Det är också en ekonomiskt gynnsam metod när det gäller att producera komplexa delar. 

Vad kan man tillverka med hjälp av formsprutning? 

Här är exempel på produkter som tillverkas med formsprutning inom olika branscher: 

Fordonsindustrin 

 • Bilinteriör: Instrumentbrädor, rattkåpor, dörrpaneler och säkerhetsbälteskomponenter tillverkas ofta med formsprutning.

 • Strålkastarelinser: Många strålkastare använder formsprutade linser för att fokusera ljuset och förbättra ljuskastningsmönstret.
   
 • Bilbumpers: Både främre och bakre stötfångare tillverkas med formsprutning och kan vara gjorda av olika typer av plast.

 • Motor- och växellådsdelar: Många plastkomponenter i en bilmotor, som luftfilterhus och växellådsdetaljer skapas med formsprutning. 

Järnvägsindustrin 

 • Säkerhetskomponenter: Plastdelar som används i säkerhetssystem, som dörrstängningsmekanismer och säkerhetsbrytare, kan formsprutas. 
 • Sitskomponenter: Delar av tåg- och bussstolar, som sitsklackar och nackstöd, kan tillverkas med formsprutning.

 • Elektronikskydd: Skyddande plastkapslingar för elektronik och styrutrustning kan formsprutas för användning i signalsystem och kontrollpaneler. 

Sjukvårdsindustrin 

 • Medicinska apparater: Delar av medicinska apparater som infusionssystem, andningsapparater och blodanalyssystem kan formsprutas.

 • Engångsprodukter: Engångsartiklar som sprutor, provrör, kirurgiska instrument och kanyler formsprutas för att säkerställa sterilitet och noggrannhet. 
 • Läkemedelsförpackningar: Plastförpackningar för läkemedel, inklusive pillerburkar och ampuller, tillverkas ofta med formsprutning. 

VVS 

 • Plaströr och anslutningar: VVS-system inkluderar ofta plaströr, kopplingar och ventiler som tillverkas med formsprutning.

 • Duschhuvuden och kranar: Delar av duschhuvuden, kranar och toalettsystem tillverkas med formsprutning.

 • Kemikaliebehållare: Plastbehållare för lagring och distribution av kemikalier i VVS-system tillverkas med formsprutning. 

Dagligvaruhandeln 

 • Förpackningsmaterial: Plastbehållare, flaskor, lock och skålar för livsmedelsförpackningar och konsumtionsvaror skapas ofta genom formsprutning. 
 • Hushållsartiklar: Produkter som plastbestick, tallrikar, muggar och förvaringslådor kan formsprutas.

 • Kosmetikaförpackningar: Plastbehållare för kosmetika, hudvårdsprodukter och rengöringsmedel formsprutas för att uppfylla specifika krav för varje produkt. 
Rulla till toppen